Ota yhteyttä

Harmonikan soittamisen aloittaminen


Harmonikka on upeaääninen soitin, jolla soittoharrastus on helppo aloittaa. Haitarin kanssa pääsee melko nopeasti oikealta kuulostavan soittamisen makuun. Toki kaikki soittimet vaativat tinkimätöntä harjoittelua ja toistettuja harjoituskertoja, mutta haitarilla voi suhteellisen helposti oppia soittamaan tuttuja melodioita ja säestämään niitä muutamalla soinnulla. Ja mitä pidemmälle soittoharrastuksessasi etenet, sitä monimutkaisempia melodioita opit soittamaan. Ensimmäinen harjoituskappale voi olla vaikka pieni tuttu lastenlaulu, kansanlaulu tai tanssikappale. Näistä löytyy harmonikansoiton oppikirjoista runsaasti helppoja esimerkkejä. Käytetty harmonikka on oivallinen aloittelijalle.

Millainen soitin harmonikka on?

Harmonikka eli haitari koostuu kolmesta osasta. Oikealla kädellä soitetaan diskanttia, vasemmalla kädellä bassoa ja niiden välissä sijaitsee palje. Suomessa yleisin harmonikkatyyppi on viisirivinen standardibassoharmonikka. Se tarkoittaa, että oikealla kädellä on näppäimistö viidessä rivissä. Näppäimistö sisältää kaikki sävelet kolmella keskimmäisellä rivillä samaan tapaan kuin pianossa on mustat ja valkoiset koskettimet. Kaksi nk. apuriviä helpottavat sormitusten laadintaa. Toinen yleinen harmonikkatyyppi on pianoharmonikka, jossa oikean käden sormio on samanlainen kuin pianon klaviatuuri. Musiikkiopistoissa ja konservatorioissa lapset voivat aloittaa harrastuksen myös suoraan melodiabassoharmonikalla opettajan orientaatiosta riippuen. Tässä artikkelissa keskitytään standardibassolla aloittamiseen.

Vasemmalla kädellä soitettava standardibasso on sekä näppäin- että pianoharmonikassa samanlainen. Bassossa on valmiit soinnut, duurit, mollit, septimit ja vähennetyt septimit melodian säestämistä varten. Sokkona soitettavan basson näppäinten suurta lukumäärää ja pientä kokoa ei kannata säikähtää, sormet kyllä oppivat löytämään oikeat näppäimet harjoittelun ja merkittyjen tuntonäppäinten avulla. Tulet huomaamaan, että näppäinten järjestys on erittäin looginen ja tarvittavat sointuasteet löytyvät hyvinkin läheltä toisiaan harjoiteltavan kappaleen mukaisesti.

Vasemmalla kädellä soittoon saadaan myös rytminen säestys, ”komppi”, jos sellainen on soitettavassa kappaleessa tarpeen. Yksinkertaisimmillaan soittaminen voi olla sitä, että oikealla kädellä soitetaan muutaman sävelen melodia ja vasemmalla kädellä säestetään melodiaa kahdella tai useammalla soinnulla.

Palje diskantin ja basson välissä on harmonikan keuhkot, jonka voimasta kielet syttyvät soimaan ja jolla sointia ohjataan. Palkeen oikea liike ja voima on tärkeä osa harmonikansoittoa, sillä palkeen avulla säädellään äänenvoimakkuutta. Mitä voimakkaammin paljetta vedetään tai työnnetään, sitä kovempi ääni muodostuu. Vastaavasti vähän voimaa käyttämällä saadaan aikaan hiljaisempaa soittoa. Palje on harmonikan sielu ja sillä loihditaan soittoon persoonallinen vivahde.

Harmonikkavirtuoosi soittaa harmonikkaa lavalla

Missä opetella haitarinsoittoa?

Soittoharrastuksen alussa hyvä opettaja ja johdonmukainen oppikirja ovat avainasemassa soiton harjoittelun motivaation ylläpitämisessä sekä oppimisen ilon löytymisessä. Musiikkiopistoissa ja kansalaisopistoissa on runsaasti koulutettuja päteviä harmonikansoiton opettajia, joista useimmat antavat myös yksityisopetusta. Oman paikkakunnan tai lähiseudun opettajista saa tietoa kysymällä suoraan Harmonikkaliitosta. Eri puolella Suomea on myös monia ryhmässä soittamiseen tarkoitettuja opinto- ja harrastuspiirejä ja harmonikkakerhoja.

Miten opetella haitarinsoittoa?

Soita aluksi hitaasti kunnes opit kunkin asteikon sormijärjestyksen ulkomuistista. Soita asteikkoja ja muita sormiharjoituksia joka päivä, kuten muutkin instrumentalistit tekevät. Harjoittelu kannattaa aloittaa suoraan niin, ettet katso soittaessasi näppäimiä. Istu ryhdikkäästi. Diskanttikahva tulisi olla hieman oikean reiden sisäpinnalla soittajan kylkiviivan suuntaisesti pystysuorassa asennossa. Opettele erottamaan eri äänet korvakuulolta. Pyri harjoittelemaan niin, ettei sinun tarvitse katsoa käteen. Kiinnitä huomiota käsivarren oikeaan asentoon niin, että ranne pysyy suorana. Näppäinten katsominen soiton aikana vääristää niskan sekä selän asentoa, josta seurauksena voi olla selän ja kaularangan kipuja.

Harmonikan hihnojen säätäminen on ergonomisen soittoasennon kannalta tärkeää. Vasen olkahihna säädetään tiukemmalle kuin oikea, jolloin soitin automaattisesti asemoituu sylissä hiukan vasemmalle. Soittimen paino jää pitkälti vasemman reiden päälle. Useimmat soittajat käyttävät olkahihnat yhdistävää takaremmiä, joka auttaa myös ryhdikkään soittoasennon saavuttamisessa. Nykyään saatavana on myös erilaisia ergonomisia hihnasarjoja.

Soittoharrastuksen alkuvaiheessa palkeen käyttöön tulee kiinnittää paljon huomiota. Palkeen peruskäytön oppii lähes luonnostaan vain soittamalla. Palkeen oikeanlaisen käytön edellytyksenä on oikea soittoasento ja osittain myös soittotapa. Istuttaessa palje ja basso-osa ovat kontaktissa kokon ajan vasemman reiden kanssa. Jos palkeen nostaa vasemmalla kädellä ylös sisääntyöntöä varten, tarvittava tuki häviää ja äänenvoimakkuuden säätely vaikeutuu. Samalla käsivarsi jännittyy turhaan ja harmonikan sointi huononee. Seisten paljetta liikutetaan sen luonnollisinta rataa pitkin. Älä nosta paljetta turhaan ylös työntöpalkeen aikana. Palkeenkäytön tavoitteena on löytää fraasien mukaiset palkeenkäännöt, jolloin musiikki hengittää luonnollisesti.

Helppoja kappaleita harmonikalle:

  • Emma-valssi
  • Sokeripala
  • Luistelijat
  • Villiruusu
  • Jätkän humppa
  • Menuetteja eri säveltäjiltä
  • Jänöjussin mäenlasku
  • Arvon mekin ansaitsemme
  • Karjalan poikia
  • Hilpeä hanuri
  • Suvivalssi
  • Keltaruusu
  • Ukko Nooa
  • On armas mulle aallon tie
  • La Paloma
  • Kalinka
  • Tuusulan polkka
  • Tula tullallaa
  • Kukkuva kello
  • Uralin pihlaja
  • Oravan pesä
  • Pajupilli
  • Säkkijärven polkka
  • Tytön huivi
  • Täti Monika
  • Metsäkukkia
  • Rantakoivun alla

Harmonikan sointutaulukko

Hyvä oppikirja haitarinsoittoon

Musiikkiliikkeistä löytyy erilaisia oppikirjoja harmonikalle. Suurin osa sisältää sekä kappaleita, että asteikko- ja sormiharjoituksia, jotka ovat välttämättömiä tuoreen harmonikan soittajan sormitekniikan kehittämiseksi. Oppikirjoja ja harmonikkanuotteja voi ostaa musiikkiliikkeistä ja kirjakaupoista sekä verkosta tai lainata kirjastoista.

Säveltäjä, harmonikansoiton opettaja Veikko Ahvenaisen oppikirjat ovat ehkä tunnetuimpia haitarinsoiton oppikirjoja. Kymmenet tuhannet monenikäiset harmonikansoiton opiskelijat ja harrastajat maassamme ovat oppineet soittamaan hänen suosituista Harmonikkakoulu-kirjoistaan. Uudempi oppikirjasarja on Kimmo Mattilan kokoama Harmonikan ABC.

Sekä Ahvenaisen että Harmonikan ABC oppikirjojen uudistetut laitokset ovat saatavana myös CD-levyillä. Harjoittelu helpottuu, kun voit kuunnella harjoiteltavaa kappaletta soitettuna ja samalla seurata nuoteista, miten kukin harjoitus tai kappale soitetaan. Opit esittämään kappaleet oikeassa tempossa ja saat vaikutteita erilaisten kappaleiden esittämisestä.

Kolme harmonikkataituri istuvat

Hyvä harmonikka aloittelijalle

Soittamisen ilo ei sinänsä ole kiinni haitarin laadusta. Käytetyt haitarit ovat erittäin hyviä soittimia aloittelijalle. Toki taitojen karttuessa hyvään soittimeen kannattaa kuitenkin investoida, sillä juuri omaan kokoon ja tarpeeseen hankitulla harmonikalla soittamisen ilokin on suurempi. Soittotaidon hankkiminen on pitkäjänteinen ja palkitseva urakka eikä sitä kannata latistaa huonolaatuisella soittimella. Jos kotona tai lähipiirissä tuttavalla sattuu olemaan käyttämätön harmonikka, se kannattaa kaivaa esiin ja tarkistuttaa asiantuntevalla harmonikkakorjaajalla/-virittäjällä. Harmonikka on erittäin pitkäikäinen soitin ja se kestää huollettuna hyvinkin vuosikymmeniä.

Meiltä harmonikkojen toimitukset matkahuollon kautta koko maahan.

>> Tutustu uusiin harmonikkoihimme
>> Tutustu käytettyihin harmonikkoihimme